Kluay buat chee – banán v kokosovém mléce
Thajci dělají různé sladké dobroty pomocí kokosového mléka. Tento recept je jednoduchý a výsledek musí být velice lahodný…
- 3 zralé banány (ideálně typu naam)
- plechovka kokosového mléka
- 3/4 hrníčku cukru
- špetka soli
Kluay kaek – banánová smažená pochoutka
- 1/2 hrníčku kokosového mléka
- 3/4 hrníčku rýžové mouky
- 1/4 hrníčku mouky tapioca (lze nahradit i pšeničnou)
- lžíce soli
- 2/3 lžíce cukru
- 1-1/4 hrníčku vody
- 3 lžíce sezamových semínek (nejlépe černých)
- na obalování banán (nejlépe naam) nebo něco jiného podobného
Tady máte ještě jedno video, kdyby se vám náhodou to první tolik nelíbilo :o)
Pokud vás příliš nezaujaly tyto dobroty, zkuste ty řecké.
Při pohledu na recepty s banánovýma pochoutkama se mi vybavila moje dovolená se synem před lety na ostrově Koh Samui. Trávili jsme ji v hotelu Chaveng Buri resort přímo na pláži Chaveng. Měli jsme kromě snídaní zaplacené i večeře a můžu říct, že to byly opravdu kulinářské hody. Mohli jsme si vybrat z jídelního lístku cokoliv, na co jsme měli chuť a naše přání nám byla velice ochotně splněna. Právě moc vzpomínáme na banány v kokosovém mléce, které byly opravdovou pochoutkou a sladkou tečkou za každou vynikající večeří.
Vůbec celý náš pobyt na ostrově neměl jedinou chybičku. Zakoupili jsme si několik výletů, takže jsme Koh Samui projeli téměř celý. Ostrov je přírodní rezervací s nádherným mořem, čistými běloskvoucími plážemi, pokryt pralesem z kokosových palem.
V místním krejčovství jsem si nechal ušít oblek za opravdu velice výhodnou cenu, který ušil indický krejčí během tří dnů z látek prvotřídní kvality.
Ostrov Koh Samui je ráj na zemi, krásné a teplé moře, nádherná příroda a hodní lidé, to vše na mne udělalo ten nejlepší dojem.
Návštěvu ostrova Koh Samui můžu vřele doporučit každému, kdo chce prožít krásnou exotickou dovolenou.