Až se budete chystat do Řecka, jistě tam ochutnáte baklavu, nebo kataifi. Jde o velmi chutné moučníky, které jsou také pořádně sladké. Doporučujeme zapít ouzem 🙂
Baklava
Jde o lahodný dezert z několika vrstev jemného těsta, s medovo oříškovou náplní. Tento dezert je specialitou nejen v Řecku, ale i v Turecku. Těžko říct, kde přesně to tedy vzniklo.
Jak se dělá baklava
Nahlédněte, jak se baklava ve velkém vyrábí….
Můžete si baklavu udělat sami doma, třeba bude vypadat nějak takhle….
recept najdete zde :o)
Kataifi
Baklava má ještě jednu variantu – tedy pěkně chlupatou variantu. Té se říká kataifi. Opět jde o medový moučník s oříšky, nejlépe pistáciemi.
Chlupy kataifi nejsou žádné špagety ani nudle, ale speciální těsto. Jak se vyrábí se můžete podívat na videu…
Recept na Kataifi
Kataifi je o něco složitější než baklava, ale můžete to zkusit. Základem je sehnat to speciální těsto, to se vám poštěstí ve specializovaných řeckých, nebo tureckých obchodech (takový obchod je v Praze např. poblíž Flory).
Recept na kataifi
Ouzo
V případě, že byste nevěděli, co si k moučníkům dát, nebo co v Řecku ochutnat za alkohol, volte Ouzo – řecké národní pití. Je to 40% pálenka ze zbytků vinných hroznů. Nejvýraznější ingrediencí Ouza je anýz, přidávají se ale i další různá koření a byliny.
Nejnovější komentáře